Hasznos információk a videó anyagához

 • Mi is az az él és taréjgerinc?

  Amennyiben két tetősík olyan módon metsződik, hogy metszésvonal felől a csatlakozó tetőfelületek felé halad a csapadék, akkor gerincről beszélünk. A vízszintes gerinc a taréjgerinc, a ferde gerinc az élgerinc.

 • Miért kell különös gonddal kivitelezni?

  Törekedni kell arra, hogy a tető vízzárósága lehetőleg mindenütt egyenértékű legyen, ehhez a két tetőfelületet vízzáró (de nem vízhatlan) módon kell csatlakoztatni. A gerincképzés a cserép alatti szellőzést is segítheti.

 • Hogyan kell kivitelezni?

  A két tetőfelületet általában ún. kúpalátét-tekerccsel (roll) csatlakoztatják egymáshoz. A roll elhelyezése előtt gerinclécet vagy gerincpallót kell beépíteni. Ezt úgy kell pozícionálni, hogy erre feküdjön majd fel a kúpcserép.

  Nagyon fontos, hogy a roll nyúlási tényezője és a szélessége igazodjon a cseréptípushoz. Nagyobb cseréphullámhoz szélesebb és nagyobb nyúlási tényezőjű rollt kell használni. A roll középső vezetővonala mentén a rollt tűzőkapoccsal rögzíteni kell, majd csatlakoztatni előbb az egyik, majd a másik tetőfelület cserepeihez.

 • Szükséges-e a kúpalátét-tekercs a sík profilú cserepekhez?

  Igen, úgy az élgerinc mint a taréjgerinc esetében szükséges, hiszen enélkül csak az optikai csatlakoztatás történik meg - a vízzáróság szempontjainak figyelmen kívül hagyásával.

 • Milyen anyagokat kell felhasználni?

  A roll – bár jórészt árnyékban, illetve takarásban van – jelentős UV terhelést kaphat, főként a szélső sávban. Törekedni kell az UV álló anyagok, elsősorban fémek használatára. A gyártók kínálatában megtalálhatók az UV álló lakkal bevont, formázható alumínium anyagú tekercsek.

 • Miért éri meg szakértői segítséget igénybe venni?

  A tetőfedő anyag gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve kötelezettség nélküli. A gyártó szakemberei megadják, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ebből melyik lehet az optimális az Ön részére.

  Ha Ön el akarja kerülni a nem megfelelő roll választással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, időben kérje ki szakértő tanácsát!