Hasznos információk a videó anyagához

 • Miért érdemes a rendszermegoldást alkalmazni?

  Az adott igénynek legmegfelelőbb, rendszer-kompatibilis, hosszú élettartamú termék, esetenként plusz garancia. Röviden ezért! A tetőfedő anyag gyártók a saját termékeikhez illeszkedő megoldást kínálnak, a kommersz fóliákkal ellentétben pluszgaranciákat is vállalnak. Ennek feltételei megtalálhatók a gyártói ÁSZF-ben.

 • Vajon az általam vásárolni kívánt fólia megfelelő-e?

  A tetőfóliának nagyon sok elvárásnak kell megfelelnie, vízzárónak, bizonyos esetekben páraáteresztőnek kell lennie, megfelelő szakítószilárdsággal kell rendelkeznie. A különböző műszaki tulajdonságokat a termék csomagolásán feltüntetik a gyártók.

  A tetőfedésben a nálunk nagyobb tapasztalatokkal rendelkező egyes országokban előírták, hogy kizárólag legalább 140 g/m2 felülettömeget elérő tetőfóliákat szabad használni. Máshol ez a belépő szint, nálunk ma még ez az általánosan felhasznált termékeknél jobb minőségű megoldásnak számít. Meg kell azonban jegyezni, hogy kizárólag a felülettömegek összehasonlítása nem ad pontos tájékoztatást a fóliák minőségéről, számos egyéb paramétert célszerű figyelembe venni. Magyarországon is létezik egyébként előírás: az ÉMSZ 2006-ban kiadott irányelve határozza meg a fóliák minőségi követelményeit.

  Ha szakmai segítségre van szüksége, keresse a gyártó alkalmazástechnikai szakembereit!

 • Szükséges-e, hogy páraáteresztő legyen a tetőfólia?

  Bizonyos esetekben, például egy tetőtérbeépítés esetén nagyon fontos a fólia páraáteresztő képessége. Ez az ún. sd érték, amely a nyugvó levegő páraáteresztő képességével hasonlítja össze az adott anyagot. 20 cm-es sd érték alatt tekinthető páraáteresztőnek az anyag. A kisebb érték jobb páraáteresztő képességet takar, de nem feltétlenül jelent összességében is jobb minőségű terméket.

  A szerkezet rétegrendjét páratechnikailag méretezni kell, igazolni kell, hogy a szerkezetben nem történik páralecsapódás. A páratechnikailag hibás rétegrend vagy a hibás kivitelezés esetén vizesedés, penészedés következhet be, csökkenhet a hőszigetelő teljesítménye, állagvédelmi problémák léphetnek fel és súlyos esetben akár a szerkezet állékonysága is veszélybe kerülhet.

 • Miért éri meg szakértői segítséget igénybe venni?

  A tetőfólia a rétegrend közepén helyezkedik el. Ha nem jól választunk, úgy az utólagos csere nemcsak költséges de sokszor problémás is! Érdemes jól átgondolt döntést hozni ez ügyben is!

  A tetőfedő anyag gyártó szakértőinek megkérdezése a kivitelezés előtt díjmentes, és Önre nézve kötelezettség nélküli. A gyártó szakemberei megadják, hogy az adott termékhez az adott tetőformára milyen megoldások jöhetnek szóba, és ebből melyik lehet az optimális az Ön részére.

  Egészen alacsony hajlásszögre is léteznek műszaki megoldások, ugyanakkor lehetséges, hogy egy-két foknyi tetőhajlásszög változtatással lényegesen költséghatékonyabb megoldást tudunk javasolni, ami Önnek esetenként akár több százezer forintnyi megtakarítást jelenthet anélkül, hogy műszaki szempontból megkérdőjelezhető megoldást kellene alkalmaznia.

  Ha Ön el akarja kerülni a nem megfelelő tetőfólia választással járó anyagi veszteségeket és kellemetlenségeket, időben kérje ki szakértő tanácsát, akár már a tervezés fázisában!

 • Szükséges-e a tetőfólia?

  Nagyszüleink idejében fólia nélkül épültek a tetők, ennek ellenére akár emberöltőnyi ideig megfeleltek. Ma azonban sokkal magasabb elvárásaink vannak az épületeinkkel szemben, mint ötven vagy akár húsz-harminc évvel ezelőtt. A tető alatt fokozott szárazsági követelményeket kell biztosítani, hiszen a padlás vagy tetőtér hőszigetelésébe a minimális mennyiségű nedvesség sem juthat be. A megfelelően megválasztott tetőfólia a teljes tetőszerkezet vízzáróságát fokozza. Mára a szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a tetőfólia rendkívül fontos és a legtöbb esetben kihagyhatatlan része a tetőnek! Döntsön jól!

 • Mitől mehet tönkre a tetőfólia?

  Előfordulhat, hogy egyes gyártók az előállítási költség csökkentése érdekében néhány drágább összetevőt a szükségesnél kisebb arányban alkalmaznak, sőt, akár el is hagyják. Ezek a különbségek egy új terméknél nem feltűnőek, csak költséges laborvizsgálatokkal mutathatók ki. Az említett összetevők hivatottak növelni például a hő-, a tűz, és az UV-állóságot. Ha hiányzik a hőállóságot biztosító komponens, akkor a felmelegedő héjazat alatt a tetőfólia molekulái nagyon rövid idő alatt lebomlanak, és a fólia tönkremegy. A jó minőségű tetőfólia is tönkremehet pl. a motorfűrész olajtól, vagy az extrém mechanikai hatástól. Ma már persze léteznek a motorolajoknak, faanyagvédő szereknek ellenálló termékek is, illetve extrém magas szakítószilárdságú termékek is, de ezek használata Magyarországon még nem elterjedt.

 • Miért fontos a jó döntés a tetőfóliánál?

  A tetőfóliát a szerkezet kellős közepére építik be. Amennyiben nem az adott feladathoz megfelelő megoldás készül el, vagy idő előtt tönkremegy, a csere elkerülhetetlen. A tetőfólia szakszerű cseréje általában csak a cserépfedés és lécezés teljes eltávolításával valósítható meg. A csere munkadíja sokszorosa lehet az eredetileg vásárolt tetőfólia bekerülési árának. A cserével járó kellemetlenségek pedig sokszor nem is számszerűsíthetők. Beázás, penészedés, foltos plafon? Lehet, hogy a tetőfólia nem megfelelő! Nem is gondolná, de a tetőfólia az egészséges lakókomforthoz is nagyban hozzájárulhat!