Hasznos információk a videó anyagához

 • Mit értünk eresz alatt?

  Nem elsősorban az ereszcsatornát, hanem a tetőszerkezet szarufavég kialakításának minden részletét, beleértve a deszkázatot, a beszellőzést, az ereszpallót vagy ereszlécet, és az ereszcsatorna rendszert is.

 • Milyen funkciókat kell biztosítani az ereszkialakítással?

  Ki kell alakítani a legalsó cserépsor teherbíró tartószerkezetét, le kell vezetni a vizet a cserépfelületről az ereszcsatornára, a tetőfólián összegyűlő nedvességet rá kell vezetni a cseppentőlemezre, hogy onnan lecseppenhessen, valamint biztosítani kell a cserép és tetőfólia közötti átszellőztetett légrés megfelelő méretű beszellőző keresztmetszetét. Ezen kívül meg kell akadályozni, hogy a madarak, rágcsálók, rovarok bejussanak a cserép alá.

 • Milyen típushibák fordulnak elő a kivitelezésnél?

  Amennyiben az eresz lambériát illetve deszkázatot nem a szarufavégbe süllyesztik (statikai okokból vagy más okból), akkor vízzsák jöhet létre a fólia felületén, illetve túlságosan leszűkülhet a beszellőző keresztmetszet. Ezt célszerű már a tervezés során méretezéssel ellenőrizni.

  A másik típushiba, hogy a tetőfóliát mindenáron az ereszcsatornába próbálják beerőltetni. Erre semmi szükség, hiszen a fólián megjelenő nedvesség normál hajlásszögnél nem lesz olyan mértékű, amit feltétlenül el kell vezetni. Az esetek döntő többségében megengedhető, hogy a cseppentőlemezről a talajra cseppenjen.

 • Mennyi a szükséges beszellőző keresztmetszet?

  A DIN 4108 szabvány minimálisan 200 cm2 szabad szellőző keresztmetszetet ír elő folyóméterenként. A perforált szellőzőszalagok felületének típustól függően kb. 50%-a vehető figyelembe, így az 5 cm-es ellenléc szűkítés nélküli kivezetése szükséges lehet a szabványos szellőzés kialakításához. Magasabb nyári komfortigény esetén ennél nagyobb méretű légrés (és ellenléc-méret) is indokolt lehet.